Τροφοδοσία μελισσιών

Page last edited 3.664 ημέρες πριν
Από gabees
Jump to navigation Jump to search

Η τροφοδοσία μελισσιών είναι από τους βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των μελισσιών αλλά και την ανθεκτικότητά τους σε διάφορες ασθένειες. Επομένως η αναπλήρωση της τροφής που, για τον οποιοδήποτε λόγο, λείπει από κάποιο μελίσσι είναι μεγάλης σημασίας για την ίδια του την επιβίωση. Όταν τα μελίσσια δεν έχουν τροφή, κινδυνεύουν από λιμοκτονία.

Πολλές φορές οι μέλισσες είτε εξαντλούν γρήγορα τα αποθέματα τροφής μέσα στην κυψέλη είτε δεν αποθηκεύουν πολλή τροφή μέσα στην κυψέλη για κάποιο άλλο λόγο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μελίσσι θα δυσκολευθεί να επιζήσει χωρίς τροφοδότηση. Όταν υπάρχει κατάλληλη ανθοφορία το μελίσσι συλλέγει νέκταρ και γύρη καθημερινά, αλλά αν οι ποσότητες αυτές δεν είναι επαρκείς και συμβεί κάποια κακοκαιρία για μερικές μέρες, τότε το μελίσσι εξαντλεί γρήγορα τα μικρά αποθέματα τροφής μέσα στην κυψέλη και κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα, επειδή συγχρόνως εκτρέφει και πολύ γόνο.

Η εξάντληση των αποθεμάτων τροφής μέσα στην κυψέλη συμβαίνει όταν:

  • ο μελισσοκόμος αφαιρεί πολύ περισσότερο μέλι από όσο πρέπει το φθινόπωρο.
  • το μελίσσι εκτρέφει πολύ γόνο και καταναλώνει πολύ μέλι για την εκτροφή του γόνου αλλά και την παραγωγή θερμότητας για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο της γονοφωλιάς.
  • η ανθοφορία, για την οποία προετοιμάζαμε τα μελίσσια, δεν δώσει την προσδοκόμενη ποσότητα μελιού, τότε ένα δυνατό μελίσσι που δεν μαζεύει πολύ νέκταρ, κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να κάνει τροφοδότηση είτε για να μπορέσει να σώσει κάποιο μελίσσι είτε για να το βοηθήσει να αναπτυχθεί γρήγορα. Συνοψίζοντας, τροφοδοσία στα μελίσσια πρέπει να γίνεται όταν:

  • το μελίσσι κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα.
  • τοποθετούμε νέο σμήνος ή νέα παραφυάδα μέσα σε μία κυψέλη και πρέπει να βοηθήσουμε να κτίσει κηρήθρες και να εκθρέψει γόνο.
  • δεν υπάρχει μέλι ή γύρη διαθέσιμη μέσα στην κυψέλη, επιδιώκοντας να διεγείρουμε τις μέλισσες ώστε να εκθρέψουν γόνο. Αυτό συμβαίνει συνήθως αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.
  • δίνουμε πολλά πλαίσια με φύλλα κηρήθρας σε ένα μελίσσι και θέλουμε να χτιστούν αυτές οι κηρήθρες γρήγορα.
  • κάνουμε εισαγωγή νέας βασίλισσας σε μελίσσι.
  • κάνουμε θεραπεία μιας ασθένειας και θέλουμε να δώσουμε κάποιο φάρμακο μέσα στην τροφή.
  • κάνουμε βασιλοτροφία και δεν υπάρχει μελιτοφορία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι τροφοδοσίας των μελισσιών και οι τροφές που χρησιμοποιούνται είναι κρυσταλλική ζάχαρη, σιρόπι, ζαχαροζύμαρο, μέλι, γύρη ή υποκατάστατο γύρης.

  1. Τροφοδοσία με σιρόπι
  2. Τροφοδοσία με μέλι
  3. Τροφοδοσία με ζυμάρι
  4. Τροφοδοσία με γύρη