Τροφοδοσία για ξεχειμώνιασμα

Page last edited 3.664 ημέρες πριν
Από gabees
Jump to navigation Jump to search

Στα μελίσσια είναι απαραίτητη η τροφοδοσία για ξεχειμώνιασμα, ώστε να είναι σε θέση να επιβιώσουν σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη για αυτά περίοδο.

Είναι σημαντικό στην κυψέλη να υπάρχουν άφθονα και καλής ποιότητας αποθέματα μελιού για τροφή και γύρης για να ξεκινήσει το μελίσσι την εκτροφή του γόνου νωρίς την άνοιξη. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 10-18 κιλά μέλι και 1-3 πλαίσια γύρης ανά κυψέλη. Η ποσότητα αυτή υπολογίζεται κυρίως από τον αριθμό των πλαισίων που βάζουμε, αφού 1 γεμάτο πλαίσιο περιέχει 2-3 κιλά μέλι και άρα θα βάλουμε 4-5 πλαίσια με μέλι.

Τα πλαίσια που θα δοθούν στα μελίσσια μας είναι προτιμότερο να είναι δικά μας, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την μετάδοση ασθενειών. Καλό είναι ο μελισσοκόμος να φροντίσει από πριν να μην τρυγήσει όλο το μέλι, αλλά να προϋπολογίσει τις ποσότητες μελιού και επομένως πλαισίων με μέλι που χρειάζεται κάθε μελίσσι για να ξεχειμωνιάσει και να τρυγήσει όσο μέλι περισσεύει από το κάθε μελίσσι.

Η διάταξη των πλαισίων τροφής πρέπει να είναι τέτοια που να ευνοεί το σχηματισμό της μελισσόσφαιρας στο κέντρο και σε άμεση επαφή με την τροφή. Σε νοτιότερες περιοχές που τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν με γόνο, πρέπει ο γόνος να είναι στο κέντρο. Αμέσως μετά βάζουμε πλαίσια με γύρη από την μια και την άλλη πλευρά και μετά πλαίσια με μέλι - δηλαδή τα πλαίσια με το μέλι θα είναι στις άκρες της κυψέλης. Αν στα πλαίσια η γύρη είναι συμπαγής και πιάνει μεγάλη έκταση, λειτουργεί ως εμπόδιο ανάμεσα στο γόνο και το μέλι και τότε πρέπει να βάζουμε πιο κοντά το μέλι.

Το χειμώνα εξετάζουμε τις διαθέσιμες τροφές, κάνοντας τις ελάχιστες δυνατές επιθεωρήσεις και τη λιγότερη ενόχληση του μελισσιού.

Σε περίπτωση που τα αποθέματα δεν επαρκούν γίνεται τροφοδοσία με μέλι. Το χειμώνα δεν τροφοδοτούμε με σιρόπι, γιατί αυξάνουμε την υγρασία στην κυψέλη και ευνοούμε την ανάπτυξη ασθενειών, αλλά και γιατί οι μέλισσες δεν μπορούν να το καταναλώσουν, επειδή βρίσκονται σε κατάσταση μελισσόσφαιρας.